Назад на главну страну

 

CD "Петар II Петровић Његош: Сабрана дела"

 

После три године рада, компакт диск и апликација "Петар II Петровић Његош: Сабрана дела" завршени су у марту 2007. године. То је прва електронска верзија Његошевих Сабраних дела и једно од првих издања те врсте било ког нашег писца.

Преузмите ДЕМО АПЛИКАЦИЈУ: Програм има пуну функционалност, али су све књиге представљене само мањим одломцима (нпр. "Горски вијенац" у демо верзији, од 2819, има 676 стихова, "Луча микрокозма" има само прво и шесто певање итсл).  Демо апликација има око 7 MB и може се преузети овде.

КУПИТЕ КОМПАКТ ДИСК:

- 23 евра (иностранство, кредитном картицом), кликните ОВДЕ

- 1600 динара (Србија, на динарски рачун), пошаљите поруку на pretplata@ppnjegos.org

- 1700 динара (Србија, поузећем), пошаљите поруку на pretplata@ppnjegos.org

КУПИТЕ АПЛИКАЦИЈУ:

- 15 евра (иностранство, кредитном картицом),  кликните ОВДЕ

- 600 динара (Србија, на динарски рачун), пошаљите поруку на pretplata@ppnjegos.org

 

 

ДИСК МОЖЕТЕ КУПИТИ И У СЛЕДЕЋИМ КЊИЖАРАМА:

1. Књижара "Студентски трг", Студентски трг 6, Београд (тел. 011/2185-295, www.knjizara-studentski-trg.co.rs)

2. Књижара Народне библиотеке Смедерево, Карађорђева 5, Смедерево (тел. 026/222-967)

 

Системски захтеви: За апликацију је потребан Windows 2000/XP (или виши) оперативни систем и Internet Explorer 6.0+.

 

Насловна страна компакт диска "Петар II Петровић Његош: Сабрана дела"

 

 

Приређивачи диска "Петар II Петровић Његош: Сабрана дела" и аутори овог Интернет сајта су Александар Лазић, др Предраг Јаничић и Александар Гогић - окосница тима који је приредио компакт диск "Данило Киш: Сабрана дела".  Они су и самостални издавачи електронских Његошевих Сабраних дела. Наиме, упркос многобројним и дуготрајним напорима, показало се да републичке и градске институције културе, као ни компаније у Србији, нису биле заинтересоване за финансирање овог капиталног културног пројекта.

 

Изглед апликације "Петар II Петровић Његош: Сабрана дела"

 

У оквиру овог пројекта све књиге су интерно репрезентоване у XML облику; сама апликација је ћирилична и ради на Windows 2000 и вишим платформама.

У апликацији су расположиви систем за претрагу и одређивање конкорданци, као и Регистар свих речи (Индекс) и Регистар властитих имена (Оними). Све књиге прошле су кроз вишеструке поступке форматирања, означавања и редиговања.

Дванаест књига које сачињавају прво електронско издање Сабраних дела Петра II Петровића Његоша су: 1. Пјесме; 2. Луча микрокозма; 3. Огледало српско; 4. Горски вијенац; 5. Лажни цар Шћепан Мали; 6. Свободијада, Глас каменштака; 7. Проза; 8. Преводи; 9. Писма; 10. Биљежница; 11. Тестамент; 12. Речник мање познатих речи и израза.

Осим другачије организације томова, електронска верзија Његошевих Сабраних дела разликује се од штампаних и у томе што се по први пут доноси комплетна Биљежница и цео текст Тестамента. За приређивање књига консултована су бројна издања - укључујући прва.

Електронско издање Његошевих Сабраних дела омогућиће нов увид у њих истраживачима, али и свим обичним читаоцима, посебно поклоницима Његошеве литературе. Очекујемо да овај диск буде користан материјал лингвистима и рачунарским лингвистима. На овом месту, као илустрацију, наводимо податак да једанаест Његошевих књига садржи 263263 речи, од тога 42153 различитих. Властитих имена има укупно 17458, а од тога 5668 различитих. Најчешћи оними су: Турчин/Турци (укупно 1788 појављивања), Бог (652), Црногорац/Црногорци (650), Србин/Срби (286).
 

*

Његошева Сабрана дела биће расположива у виду компакт диска, али и у виду апликације која ће се испоручивати путем електронске поште или скидати са Интернета. У оба случаја, сваки примерак је заштићен (погледајте детаље овде) и није могуће његово неовлашћено умножавање. Купцима у Србији биће испоручиван компакт диск или апликација (електронски) на основу уплате на динарски рачун. Купцима у иностранству биће испоручиван компакт диск или апликација на основу евидентиране уплате.

Куповина овог диска/апликације омогућиће даљи рад на дигитализацији наших великана литературе. 

 

*

Аутори захваљују Ивану Аћимовићу на помоћи у припреми сајта/диска и Стевану Кордићу (www.kordic.info) на љубазно уступљеним фотографијама за Његошеву биографију.

 

*

УТИСЦИ КОРИСНИКА (ваше утиске/коментаре можете послати на disk@ppnjegos.org):

- Једна велика грађа сачувана је за сва времена и сви који су на овом радили могу бити поносни. Диск пружа могућност тзв. обичног читања али и озбиљне научне обраде. Мислим да је у томе постигнута завидна равнотежа. (Зоран Јовановић, Балтимор, САД)

- Све ово јако добро изгледа. Дивим се што је тако "мало руках" изгурало овако огроман посао. (Радмила Мирковић, Беч)

- Свако добро од Бога за ово дело! Не могу да се надивим! (Зоран Ђуровић, Рим)

- Лепо. Стварно лепо изгледа. Дизајн је веома добар, навигација такође. (Владимир Бојовић, Оклaнд, Нови Зеланд)

- Ваши пројекти су заиста нешто изузетно у Србији. (Бранко Радун)

- Kолико знам, не постоји сличан пројекат посвећен Пушкину у Русији или Шевченку у Украјини. (Владимир Бацунов, Бердјанск, Украјина)

*

ВЕЗЕ:

- Православна Митрополија црногорско-приморска (http://www.mitropolija.co.me/)

- Нова српска политичка мисао (www.nspm.rs)

(Кликните овде за више веза.)

 

*

Пратите промене на сајту: у ваш RSS читач унесите наш feed RSS верзија.

 

 

Назад на главну страну